lauantai 15. kesäkuuta 2013

New Plants - Uusia Tuttavuuksia




Viimeaikoina on kertynyt paljon uusia kasveja. Orkideayhdistyksen yhteistilaus, Saksalaiselta Kargen orkideatarhalta sekä kevätbasaari ovat kummasti kartuttaneet orkideoitten määrää. Laskin juuri orkideani ja hui! niitä on jo yli neljäkymmentä! Ei ihme että hoitaminen ja kastelu vie jo aikaakin. 
Käydäänpä vähän läpi mitä on tullut viimeaikoina ostettua ja saatua tuliaisiksikin.:)

Viimeisin heräteostokseni (yllä) lähti mukaan Viikin Gardeniasta, kookoksen tuoksuinen Maxillaria tenuifolia. Se tunnetaankin myös nimellä Coconut Pie Orchid!:D Kasvi on kotoisin Meksikon ja Nicaraguan alueelta ja sen pitäisi olla melko helppo kasvatettava, kunhan sen muistaa pitää kosteana ja kasvin saadessa riittävästi valoa ja liikkuvaa ilmaa. Talvella olisi myös hyvä saada yölämpötila laskemaan jonkin verran. Kasvi kasvattaa versonsa ylöspäin kiiveten, samalla nostaen bulbeja yhä ylemmäs. Jossain vaiheessa täytynee harkita kasvin siirtämistä lasikkoon, jossa vertikaalia kasvutapaa on helpompi "tukea". 

-

Last week I made a find from Gardenia, garden center, in Helsinki. It's a Maxillaria tenuifolia. It has amazingly strong scent of coconut. :) Yummy!





Lontoon tuliaisia: 

Sain ystävältäni tuliaisia Lontoon huhtikuisesta RHS:n Orchid Show:sta monta orkdiaa.:) Alla oleva venuksenkenkä Maudiae coloratum oli saapuessaan kukassa ja huuleltaan ja raidoiltaan kauniin viininpunainen.

-

I got many wonderful orchids from my friend who visited the London RHS Orchid Show in April.:) 


Paphiopedilum maudiae coloratum



Cleisostoma scopedrifolium & Haraella retrocalla (odorata)


Cleisostoma scopedrifolium kuva täältä / picture from here

Haraella retrocalla kuva täältä / picture from here

Minulle tuntemattomampia tuliaisia olivat nämä kaksi palikalle istutettua pikkuista kasvia (yllä). Palikoitteni alla olevat kuvat kasvien kukista lainasin netistä. Kuvien lähteet ovat kuvateksteissä.

Cleisostoma scopedrifolium, pikkuruinen tuhatjalkaisen oloinen orkidea, vaikuttaisi olevan kotoisin Kaakkois Aasiasta, mahdollisesti Kiinan alueelta, mutta tarkempaa sijaintia en löytänyt. (Vinkatkaa toki jos satutte tietämään). On ollut myös vaikea löytää selkeitä kasvatusohjeita ko. kasville. Näyttäisi siltä että kasvi viihtyy puolivarjossa ja melko vähällä kastelulla. Kuitenkin ilmankosteus olisi hyvä saada pysymään korkeana. Itselläni kasvi on lasivaasin seinämälle kiinnitettynä ja vaasin pohjalla on vettä. Kasvi on kasvattanut vartta jo jonkin verran.:) Ei siis vaikuta turhan nirsolta kasvupaikkansa suhteen kunhan kosteus ja valontarve täyttyvät. 

Haraella retrocalla (kelt.) on kotoisin Taiwanista, jossa se kasvaa puiden rungoilla ylöspäin pyrkien. Kasvu tapahtuu siis vertikaalisti, jonka vuoksi kasvi on usein saatavilla palikalle istutettuna, kuten omani, mutta sitä voi kasvattaa myös ruukussa, jolloin kasvin vaatimasta melko tasaisesta kosteudesta on helpompi huolehtia. Kasvi tulee toimeen melko monenlaisissa lämpötiloissa, mutta myös tämä kasvi pitää yölämpötilan laskusta.
Oma kasvini on saapumisen jälkeen voinut hyvin, kunnes huomasin siinä (onneksi vielä karanteenissa) villakilpikirvoja, jonka jälkeen Spruzit torjuntakäsittely on hiukan ärsyttänyt sitä, eikä kukkavanan alku ole harmikseni jaksanut jatkaa kasvuaan. Toivotaan että saan kirvat pian kuriin ja kasvin taas voimaan paremmin.


Angraecum sesquipedale 

Angraecum sesquipedalesta olenkin kirjoittanut jo muutamaan otteeseen, sillä sen kukinnan odottaminen on aina yhtä jännittävää. Nyt minullakin on ko. kasvi ikkunalaudallani.:) Tämän kukintaa tosin joudumme vielä odottelemaan sillä ystäväni oli kuullut että tämä yksilö on kukintaikäinen n. kolmen vuoden kuluttua. Jos haluat lukea tästä Madagaskarilaisesta kasvista niin voit kurkistaa esim. päivitykseni Kaisaniemessä tänäkeväänä kukkineesta sesquipedalesta klikkaamalla tästä.


Paphiopedilum micranthum var eburneur

Paphiopedilum Micranthum kasvaa luonnossa Etelä Kiinassa ja Vietnamissa kasvualustanaan maa tai kivimateriaali. Luonnossa kasvualustassa on paljon pudonneita lehtiä, kalkkikiveä ja savea. Kasvualue on myös varsin kosteaa sumun sekä kesällä suuren sademäärän vuoksi. 
Micranthumini on var. eburneur, joka poikkeaa perus micranthumista pienempine lehtineen sekä kukan värityksessä. Micranthum on pääasiallisesti vaaleanpunakukkainen, mutta var. eburneur on valkeahuulinen ja sepalit ja petalit keltaiset ja vaaleanpunaisen suonituksen peittämät.


Yhteistilauksessa saapuneet:


Dendrobium Pocket Lover

Yhteistilauksessa on tullut välillä mukana pieniä lahjakukkia. Tällä kertaa sellainen oli Dendrobium Pocket Lover, suloisen pieni dendro joka oli istutettu rahkasammaleeseen. Kukkiakin siinä oli jo valmiina ja ne tuoksuivat hennon raikkaalle. Aivan ihastuttava!
Tilasin vain muutaman pienen kasvin, sillä tila alkaa käydä ahtaaksi.;) Pääasiassa innostuin tilaamaan Kaakkois-Aasian phaleja, joiden hoito olisi melko tuttua, mutta pari muutakin tarttui mukaan! :) 


Finally here are few orchids I ordered from Karge orchid garden from Germany together with many other members of Finnish Orchid Society. This year I'm most interested about the phalaenopsis family from South East Asia. :)

Oncidium Fragrancia x cheiroporum

Tämä oncidium on pienikokoinen, hiukan twinklen oloinen kasvi, jonka kukkien pitäisi olla kellertävät ja mausteisen tuoksuiset. 



Paphinia Herrerae

Uskaltauduin tilaamaan myös Paphinia herreraen, joka on pienikokoinen epifyyttikasvi ja kotoisin kaakkois Ecuadorista. Kasvini on tarhalla istutettu ruukkuun, mutta kuvissa usein olen nähnyt sen kasvavan verkkoruukussa, jotta kukkaterttu pääsee kasvaessaan vapaasti roikkumaan alaspäin.  
Toivon että "papi" selviää hoidossani kunnes saan lasikon. 

...ja tässä alla vielä tilaamani phalet. 
Kauniita ja terveitä kasveja tuli Kargelta tänäkin vuonna. :)

Phalaenopsis cornu cervi

Phalaenopsis lueddemanniana

Phalaenopsis mariae










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti